Vennligst vent...

Innherred Mikroflyklubb

Google PageRank Checker
Klikk her for å følge oss på Facebook!
Byggmakker
 
 
Acousticom
 
Lindseth reklame
 
Mekonomen
 
Steinkjer Kino - Program
 
Steinkjer Fargesenter
 
Steinkjer Varme og Hyttesenter
 
TESS Steinkjer
 
Steinkjer Hobby, mindre fly, like moro!
 
UNO IT
 
 

 

   

Ombygging av David Clark H10-76 og H10-76XL

  Click here for this page in EnglishClick for english text

David Clark headsett finnes billige på eBay, og kanskje spesielt de militære settene H10-76 og H10-76XL. Hvorfor det er slik skal vi ikke forske for mye på, men det går jo an å se for seg at dette er standard utrustning i det amerikanske forsvaret, og at mange selger dem etter endt tjeneste.

Det er absolutt mulig å få kjøpt seg et H10-76 sett nytt for $45 på eBay, og med en ny Elektret mikrofon fra Acustincom Corp for $30, samt en overgang fra Heli til GA fra samme leverandør til $50, så har du et veldig bra headsett til flyet ditt for mindre enn 800 kroner.

Acousticom gir 10% rabatt på alle sine produkter om du klikker på linken til venstre på hovedsiden merket Coupon IMFK, Acousticom.com. Merk at bestillinger som ikke er gjort via denne linken ikke automatisk gir rabatt. Akkurat nå er det mulig å spare enda mer penger, siden Acousticom har gitt oss en spesialrabatt for ombygging av David Clark headsett via kupongkoder for to produkter som er omtalt i denne artikkelen.

Kupongkode: h1076 (15 % rabatt på alle produktene under conversion kits)
Kupongkode: 5bucks ($5 rabatt på alle electret mikrofoner solgt via acousticom.com.) Kupongene er ubegrenset i tid, men gjelder for ett kjøp per kunde med kupongen h1076, mens kupongen 5bucks er for to mikrofoner per kunde.

Dette gjør at man faktisk klarer å få seg et kvalitetsheadset helt ned mot seks hundre kroner. Og når man tenker på at H10-76 har en veiledende pris på $280, så er dette en veldig rimelig måte å skaffe seg bra utstyr til flyet sitt på.

Forskjellen på H10-76 og H10-76XL er ganske store, XL utgaven har elektronisk støydemping. Elektronisk støydemping kommer under mange navn. Vi har sett ENC (electronic noise cancellation), ANR (atomatic noise reduction) og flere. For David Clark, så er settene som er merket med XL som er slike ENC headset. Det betyr at det er mikrofoner og høyttalere i headsettene som plukker opp støyen og sender denne fasevendt inn i klokkene. Og for oss som har radiosertifikat, så har vi kanskje lest at samme bølgen, hvor fasene overlapper hverandre nuller ut lyden. Passiv demping med lydisolasjon er rundt 27 dB på dette headsettet, med ENC i tillegg kan det bli opp mot 49 dB demping.

Om du lurer på hvordan dette fungerer kan du se en ganske god forklaring på dette som video her: 

I dette eksempelet får man beskjed om å teste på slutten for at lyden skal komme bort, men det fungerer ikke så veldig godt av forskjellige årsaker, noen er at lyden via en film fra Youtube er komprimert og derfor ikke helt blir fasevendt mellom høytalerne. 

Det er en del viktige ting å merke seg når det gjelder headset. I grove trekk er det to typer headset på markedet, det ene er for militært bruk, og det andre for private, GA eller general aviation som det også heter. Militære headset har lavimpedanse mikrofon og høyttalere, mens GA settene har høyimpedanse mikrofon og høyttalere.

Militære headset har dermed oftest to 19 ohms høyttalere koblet i parallell, noe som gir ca 10 Ohm på høyttalerne i forhold til mellom 300-700 ohm på private headset. I tillegg til at mikrofonen på militære headset er 6 ohm til forskjell for mikrofonene på private headset som er rundt 50 ohm.  Om man plugger et militært headsett inn i en intercom i private fly vil man som regel oppleve å høre godt, men at lyden fra mikrofonen er borte.

På en veldig enkel måte kan man si det slik: Militære headset har en mikrofon som ikke er kompatibel med intercom til privatfly. og høyttalere som ikke er optimale.

helikopterpluggEn annen ting å merke seg er at helikopter og GA har forskjellig tilkoblingsplugg til intercom. GA har en mikrofon og en høyttaler plugg, mens helikopter har en plugg for alle funksjonene. På helikopter heter pluggen enten Nexus plugg, US Nato plugg, U-174/U eller TP-101. Dette er en kort plugg som har 4 tilkoblingsringer.

Bildet til venstre viser en slik standard helikopterplugg som ikke vil passe i et mikrofly. David Clark sine H10-76 og h10-76XL er utstyrt med en slik plugg, og man må skifte ut pluggen eller bruke en overgang. Vi har prøvd begge deler og heller til at å skifte pluggen er best. En overgang tar plass og støyer om det er dårlig kontakt.

Den militære pluggen som er vist til venstre har følgende nøkkel for lednings tilkoblinger:

1 + mikrofon  (rød)
2 + øretelefon  (grønn)
3 JORD mikrofon  (hvit)
4 JORD øretelefon  (sort)

 

Man kan for sikkerhets skyld måle seg fram til hvilken farge på ledningene som er koblet til hvilken del av pluggen, og lodde om dette ganske enkelt med to nye plugger av standardtype som passer for GA og mikrofly. Pluggene som gjelder for vanlige fly heter M642/4-1(PJ-055) og M642/5-1(PJ-068).

Dette er plugger med størrelsen .206” og .25”. Den største av disse kjenner vi i Norge som standardplugg for mikrofon som mono, eller som stereo for hodetelefoner til stereoanlegg. Mens den minste for mikrofon må spesialbestilles. Alle disse pluggene får du hos Acousticom, eller på foreksempel eBay om du velger å ikke kjøpe deg en overgang som er ferdiglaget. Tilkoblingen er standard, med jord tilkoblet bakerst, og pluss tilkoblet på den ytterste tilkoblingen for høyttalerpluggen. Og jord er bakerst med pluss på den midterste koblingen på mikrofonpluggen.

Som regel fungerer høyttalerene godt nok selv om det er militær type på 10 ohm, det vil bli litt større strømforbruk, og man kan oppleve at militære headset har til dels høyere volum enn private om man blander disse på samme intercom. Vi har bygd om flere militære headset og beholdt de originale høyttalerelementene, og det fungerer stort sett veldig bra. Bare på en radio har vi opplevd en pipetone under sending med slike høyttalerelementer.

Man kan derfor velge å bruke de originale militære høyttalerne, eller kjøpe en "impedansomformer" om man skal blande militære og private headset på samme intercom. En slik impedans konverter vil ikke fungere for mikrofonene, og disse må skiftes ut. Vi har kjøpt alle våre mikrofoner, convertere og overganger fra Acousticom Corporation i USA. De er billigst, kjappest til å levere og har etter vår oppfatning en veldig god kvalitet på utstyret sitt. Og vet du hva, Acousticom er leverandør til David Clark sine headset. For ombygging er det derfor å avmontere en dynamisk 5 ohms Acousticom mikrofon, for så å montere en 200 ohms elektret Acousticon mikrofon.

Som oftest er det nok å skifte mikrofon og tilkoblingsplugger, og du er klar til å bruke headsettet ditt. Arbeidet med å skifte mikrofon er beskrevet under, mens tilkoblingen av konverter fra helikopter til GA lar vi være opp til den enkelte å finne ut hva som passer best, overgang eller ombygging til to plugger.

Det første du gjør i prosessen er å lokalisere festeskruen til mikrofonen. Det er en phillips skrue på den ene siden, og en  flattspors skrue på den andre siden. Disse to skruene løsner du helt og tar ut. Selve mikrofonen er da helt løs med unntak av ledningen som er festet i den.

Det neste du gjør er å lokalisere de to bittesmå skruene som holder ledningspluggen til mikrofonen. Disse skruene må skrues nesten helt ut for at mikrofonen skal løsne. På bildet til høyre vises disse skruene rett til venstre for teksten på mikrofonen. Skruene må løsnes helt ut til siste runde for at mikrofonen skal løsne. Om du er uheldig og de ramler ut, så er ikke dette noen krise, de er forholdsvis enkle å få tilbake, men er så små at de fort kommer bort på bord eller golv. 

Etter at ledningen er løs, er mikrofonen klar til å tas ut. Om du har et headsett med bom, eller halvfleksbom så vil mikrofonen for bom passe. Ofte må du kanskje borre ut hullet som festeboltene går gjennom bittelitt, avhengig av hvilken type bom, og hvilken produksjonsserie du har av H10-76.

Elektret  mikrofonen er av den typen som det er bilde av til venstre. På dette bildet vises både de to små festeskruene for mikrofonledningens plugg, og det hullet som eventuelt må borres opp litt alt etter hvilken bom ditt headset har.

Monteringen er enkel, etter at den gamle mikrofonen er fjernet, er det bare å montere inn den gamle i motsatt rekkefølge. Skru ut de små skruene helt, smett tilbake mikrofonledningen og skru mikrofonen tilbake i bommen.

Resultatet burde bli som på bildet til høyre, en gammel dynamisk militær mikrofon til overs, og en nymontert elektret mikrofon i headsettet. En 10 minutters jobb!

Ved å sette på en pluggovergang, eller eventuelt som vi ofte gjør, å ettermontere riktige plugger, er headsettet klart til bruk! Ettermontering av riktige plugger er ganske enkelt, ved at man bruker en bit med skjermet ledning og lager to ledninger for plugg for høyttaler og mikrofon. Ofte blir dette sterkere og gir mindre støy enn en overgang. Og for ikke å snakke om prisen, hvor det er $13 for plugger i forhold til en overgang til $49.

Vi har prøvd begge deler og er fornøyd med både overgang og ombygging. Vi lar det være opp til den enkelte å vurdere hva som er best selv.

Om du har andre headset som har GA høyttalere på samme intercom, så har vi opplevd at det tildels kan være lavere lyd på disse. En impedanse konverter kan være en løsning, eller om du eventuelt gjør en full ombygging med nye høyttalere også. Acousticom har egne komplette sett for en slik ombygging. Om du har et militært David Clark headsett som du er fonøyd med, men ønsker å tilpasse bedre til intercom systemet ditt så bør du kikke litt på Acousticom sine løsninger for konvertering.

Og som tidligere nevnt, så er det 10% rabatt på alle Acousticoms sine produkter om du klikker på linken til venstre. Dette er en avtale vi har fått til som i hvertfall varer ut 2011. Hos de finner du det meste du trenger for ombygging, tilpassing og reparasjon av dine headset og annet radioutstyr. I tillegg er det mer rabatt for ombyggingsdeler for David Clark.

Lykke til med ombyggingen!

Innherred Mikrofly Klubb,  , Henning Flyplass,  Pb. 2117,  7701 Steinkjer
Powered by Fuse Web